De interessante loopbaan van Anne Vermeulen (28 jaar)

Mijn naam is Anne Vermeulen, ik ben 28 jaar oud en werkzaam als pensioenbestuurder bij de FNV. Namens de FNV ben ik bestuurslid bij het Pensioenfonds voor de Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijven en projectleider bij het PensioenLab.

Sinds jongs af aan wil ik iets doen voor de maatschappij en hulp bieden aan anderen die het niet makkelijk hebben. Om deze reden besloot ik na mijn middelbare school te kiezen voor de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht. Daarop aansluitend volgde ik een master Politicologie. Na mijn studie was er nog het verlangen om de belangen van anderen te behartigen. Het liefste wilde ik dit combineren met mijn interesse in maatschappelijke kwesties en economische vraagstukken.

Door mijn werkzaamheden als projectmedewerker Pensioenen & Medezeggenschap bij FNV Young & United leerde ik meer over pensioenen. Eerst dacht ik dat het enkel inkomsten voor later waren. Echter, ik ontdekte dat het een enorm maatschappelijk relevant thema is en veel andere onderwerpen er mee samen hangen. In dezelfde tijd dat ik kennismaakte met pensioenen, was ik ook regelmatig op Lesbos en in Athene om daar vrijwilligerswerk te doen met vluchtelingen. Totaal andere omstandigheden, die mij alleen maar meer lieten doen beseffen dat ik in Nederland werk wilde verrichten waarbij ik een positieve bijdrage kan leveren in iemands leven en/of maatschappelijke impact kon maken. In de pensioensector kan beide tegelijkertijd.

In maart 2022 startte ik bij de FNV aan een opleidingstraject om zelf pensioenbestuurder te worden. Naast de opleiding bij SPO, die ik volgde om geschikt te worden op niveau A, werd ik bij de FNV intern opgeleid. Collega’s uit het pensioenteam leerde mij over het vak en lieten mij ervaring opdoen. Ook wordt er intern intervisie aangeboden voor collega’s die hetzelfde opleidingstraject volgen. Hier maken ook veel jonge collega’s onderdeel van uit. Bij Pensioenfonds Schoonmaak kreeg ik de mogelijkheid om een traineeship te volgen. Dit hield in dat ik bij de bestuursvergaderingen aanwezig was en bij verschillende commissies aan mocht sluiten. Op deze manier kreeg ik een goede eerste indruk van o.a. wat het werk als bestuurslid inhoudt, hoe het besluitvormingsproces in zijn werk gaat en wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van de verschillende commissies. Er was ruimte om vragen te stellen en ik had een begeleider waarmee ik altijd contact mocht opnemen.

Uiteindelijk kreeg ik bij Pensioenfonds Schoonmaak de mogelijkheid om bestuurslid te worden. Begin november heeft het pensioenfonds mijn benoeming als bestuurslid bij De Nederlandsche Bank (DNB) ingediend. DNB heeft met de benoeming ingestemd. Hiervoor hoefde ik niet bij DNB op gesprek te komen. Daarmee ben ik sinds 1 januari 2023 bestuurslid bij het fonds en ben ik lid van de Commissie Integraal Risico Management en de Commissie Communicatie en Pensioenbeheer.

Het opleidingstraject tot pensioenfondsbestuurder, en de mogelijkheid om ervaring op te doen als trainee, heeft mij veel gebracht. Niet alleen heb ik veel geleerd over pensioen, maar ook over risicomanagement, governance, datakwaliteit, duurzaamheid, (verantwoord) beleggen en toezicht houden. Als pensioenbestuurder ben je nooit uitgeleerd. Vooral in deze tijd, waarin we ons bevinden in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel, is het belangrijk om je kennis op peil te houden. Zelf ben ik nu alweer druk bezig met het volgen van een nieuwe opleiding en heb ik nog genoeg onderwerpen waar ik de komende tijd mee aan de slag wil gaan. Ik heb er enorm veel zin in om meer te leren en daarmee meer impact te kunnen maken!

Activiteiten

Geen activiteiten gevonden.

Nieuwsbrief

Blijft op de hoogte van onze activiteiten, events en meer:

To top