‘Your 100-year life’ film kijken met JIIP’ers

Hoi, ik ben Jeremy van der Laan, 31 jaar oud en na 6 jaar bij PGGM gewerkt te hebben, werk ik sinds maart 2023 bij AF Advisors in Rotterdam. Als JIIP-lid neem ik je graag mee in mijn ervaring van het afgelopen JIIP event.

Donderdag 30 maart, vond een JIIP event plaats dat zij organiseerden samen met – en bij – Cardano. Het evenement betrof een film screening van ‘Your 100-year life’, waarin verschillende perspectieven op het langlevenrisico aan bod komen. Na mijn carrière gestart te zijn bij een grote pensioenbelegger heb ik natuurlijk affiniteit met dit onderwerp –  dus er was weinig overtuigingskracht voor nodig om die paar honderd meter naar Cardano af te leggen. Met een brede groep jongeren uit alle hoeken van de (institutionele) pensioenwereld hebben we de film screening bijgewoond, met aansluitend een boeiende discussie met Cardano-oprichter en hoogleraar Theo Kocken. En een borrel met uitzicht uiteraard!

Ondanks impactvolle ontwikkelingen zoals Covid-19, is de levensverwachting wereldwijd aan het stijgen, juist ook in Nederland. Voor de (aankomende) jongeren neemt de kans dat we de 100 jaar halen of er zelfs in het jaar 2100 nog zijn, steeds verder toe. Tezamen met andere demografische ontwikkelingen zal dit ons pensioensysteem flink onder druk zetten – en dit roept vragen op de wijze waarop de jongeren van nu zich financieel en anderszins moeten voorbereiden op ons ouderdom. En: hoe ons ouderdom er straks überhaupt uit gaat zien. Het idee dat wij blind doorwerken tot om-en-nabij de 67 om vervolgens in een jaar of vijftien pure leisure vervallen wordt in toenemende mate onrealistisch. Het boeiende aan deze film is dat het op een vlotte, begrijpelijke wijze een ingewikkeld, maar belangrijk, vraagstuk onder de aandacht brengt dat ons allemaal aangaat.

De film belicht niet alleen de financiële kant, maar juist ook het – laat ik het zo noemen – ‘vitaliteitsperspectief’. Onze latere levensfasen zullen immers langer zijn dan die van eerdere generaties – en je wilt hier natuurlijk wel echt van kunnen genieten. De film maakt duidelijk dat daar serieuze effort voor nodig is. Ons lichaam, onze mentale welzijn, ons geheugen: we moeten op een of andere wijze bezig blijven en onszelf voldoende blijven uitdagen. Zodat we de lange (!) periode na ons 5-dagen-in-de-week-werkzame-leven niet vooral ziek, zwak en misselijk zijn. Maar hoe kunnen we dit dan invullen? Helemaal niks meer doen is eigenlijk geen serieuze optie. Je zou zeggen dat er genoeg leuke dingen te doen zijn – waar de maatschappij ook nog wat aan heeft. Wellicht niet meer voltijds – maar bezig blijven is belangrijk, ook voor onszelf. We moeten hier serieus aandacht aan gaan geven (‘omdenken’ is zo’n mooie gevleugelde term hiervoor).

Een belangrijke rol is mogelijk weggelegd voor onze pensioenfondsen. Alleen maar bijdragen aan financieel welzijn is niet voldoende. En actievere rol in onze latere levensfase(n) is zeker denkbaar, maar hoe kan dat er dan uit zien?

‘Your 100-year life’ is vooral op bewustzijn gericht – en geeft ons een aantal denkrichtingen mee. Maar daar moet een serieuze discussie ook mee beginnen: bewustzijn creëren. Een aanrader voor alle JIIP’ers!

Activiteiten

Nieuwsbrief

Blijft op de hoogte van onze activiteiten, events en meer:

To top